Området

Om området

Oavsett om du kommer vatten- eller landvägen så är det lätt att ta sig till Jungfrusund på Ekerö. Antagligen är vi Stockholms närmaste skärgård helt enkelt!

Välkommen till Jungfrusund

Jungfrusund har genom seklerna varit en historisk mötesplats och ett populärt vattenhål för båtburna handelsmän som ankrat för mat, dryck, vila och nöje. I dag lockar den natursköna platsen vid Mälarens strand inte bara folk från sjön då den nås precis lika lätt från land. Men oavsett hur du tar dig hit, är anledningarna till ett besök i mångt och mycket fortfarande de samma;

EN PLATS FÖR AKTIVITET & NÖJE, LIKVÄL SOM REKREATION & LUGN.

“Jungfru” avslöjar för oss att Jungfrusund tidigare var en forntida hednisk plats. Sundet anspelar på den numera igenvuxna trånga farleden mellan Gällstaö och Ekerö “fastland”.

I medeltida skrifter omnämns ofta orten Jungfruhamn, som en plats för viktiga riksmöten, som troligen var dagens Jungfrusund. På Ekerö fanns vid den tiden tre stora gårdar – Gällstagårdarna, Ekeby och Hofgården, som samtliga ägdes av Sten Sture den äldre.

Det vi säkert vet är att hamnplatsen exploaterades kring sekelskiftet 1900 med flera sommarhus. I närheten fanns ångbåtsbrygga som underlättade resor till och från Stockholm. Vid samma tidpunkt uppfördes ett ångdrivet sågverk vid Jungfrusund som drevs med energi från kolmilor på Gällstaö.

Jungfrusund har också utmärkt sig som ett av de “vattenhål” på Ekerö som handelsmän och bönder stannade till vid när de var på väg till och från Stockholm för att sälja sina varor och grödor. Här stannade man till för att äta, dricka, roa sig och vila – innan man rodde vidare på Mälarens vatten.

Idag är anledningarna till ett besök i mångt och mycket de samma. Hit kommer man för att aktivera sig, äta och dricka, eller för att ta igen sig och njuta i en fantastisk miljö.

Jungfrusundsområdet är dock idag inte bara en hamn. Idag hittar du restauranger, affärer, GymMinigolfPadelbanor, uthyrning av kajaker, SUPvattenskotrar och mycket mycket mer. Här finns den vackra Jungfrusundsåsen som innefattar motionsspår och skidbacken Ekebyhovsbacken. I anslutning hittar du Ekebyhovs slott, och på södra sidan färjelägret där du kan ta bilen över till Slagsta i södra Stockholm. Färjeläget innefattar idag också ett nybyggt villaområde, skola, kontorshus, restaurang och mycket mer.

Jungfrusund med området kring marinan drivs och förvaltas av Jungfrusunds Skärgårdsstad AB.

Källor:
wikipedia 
wikipedia

Dela gärna!

Fastighetsvärd

Jungfrusund

Förvaltning samt uthyrning av egendom och fastigheter.

Mer om området

Ge oss feedback så vi kan göra ditt nästa besök ännu bättre!

Jungfrusund är en destination under kraftig utveckling. Mycket har hänt i år, och mer är att vänta till nästa. Vi strävar efter att vara ett ställe för alla och alla tillfällen, där du och ditt sällskap ska känna er välkomna och trivas, oavsett om ni är här som båtgäst, tränar, gör några av alla aktiviteter, slappar på stranden eller besöker någon av våra restauranger för trevligt häng. Så varmt tack för att du tar dig tid!°
Min feedback gäller:

KUL ATT NI VILL KOMMA HIT!

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig med ett förslag eller vidare diskussion.