Området JUNGFRUSUND

”Jungfru” avslöjar för oss att Jungfrusund tidigare var en forntida hednisk plats. Sundet anspelar på den numera igenvuxna trånga farleden mellan Gällstaö och Ekerö ”fastland”.

I medeltida skrifter omnämns ofta orten Jungfruhamn, som en plats för viktiga riksmöten, som troligen var dagens Jungfrusund. På Ekerö fanns vid den tiden tre stora gårdar – Gällstagårdarna, Ekeby och Hofgården, som samtliga ägdes av Sten Sture den äldre.

Det vi säkert vet är att hamnplatsen exploaterades kring sekelskiftet 1900 med flera sommarhus. I närheten fanns ångbåtsbrygga som underlättade resor till och från Stockholm. Vid samma tidpunkt uppfördes ett ångdrivet sågverk vid Jungfrusund som drevs med energi från kolmilor på Gällstaö.

Jungfrusund har också utmärkt sig som ett av de ”vattenhål” på Ekerö som handelsmän och bönder stannade till vid när de var på väg till och från Stockholm för att säja sina varor och grödor. Här stannade man till för att äta, dricka, roa sig och vila – innan man rodde vidare på mälarens vatten. 

Idag är anledningarna till ett besök i mångt och mycket de samma. Hit kommer man för att aktivera sig, äta och dricka, eller för att ta igen sig och njuta i en fantastisk miljö. 

Jungfrusundsområdet är dock idag inte bara en hamn. Idag hittar du restauranger, affärer, Gym, Minigolf, Padelbanor, uthyrning av kajaker, SUP, vattenskotrar och mycket mycket mer. Här finns den vackra Jungfrusundsåsen som innefattar motionsspår och skidbacken Ekebyhovsbacken. I anslutning hittar du Ekebyhovs slott, och på södra sidan färjelägret där du kan ta bilen över till Slagsta i södra Stockholm. Färjelägret innefattar idag också ett nybyggt villaområde, skola, kontorshus, restaurang och mycket mer. 

Källor: 
wikipedia 
wikipedia

Händer i Jungfrusund

oktober, 2020

Kul att ni vill komma hit!

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig med ett förslag eller vidare diskussion.

HÄNG MED!

Följ oss på Instagram & Facebook

X